ROMANOV KOYUNU'NUN ÜREMESİ, ÖZELLİKLERİ, TARİHİ VE TÜRKİYE DEKİ DURUMU (3 YILLIK RAPOR)


Menşeci : Rusya; Rusya'dan Türkiye hariç tüm dünyaya dağılmıştır.
Gerçek romanov : Resimleri ektedir. Diğer internet sitesindeki resimlerin hiçbirileri gerçek romanov ve melezi değildir. Halkımıza duyurulur. Üreme: 54 aylık romanov üretimi ortalama 2,5 yavrudur.
Üreme : 54 Aylık romanov üretimi ortalama 2,5 yavrudur.
Koyunun Secersi : Romanov koyununu Rusya'da üretmiştir. Sıcağa, soğuya dayanaklıdır. (fakat Urfa,Adana,gibi aşırı sıcak şehirlerimizde üretim kaybı olabilir.) En büyük özelliği fazla kuzu verimidir ve et ağırlığı fazladır, yünü gri renkli olduğu için boyanarak kullanılmaktadır.
Yavru Verimi : 5. yavrulamadan sonra, bir defada 5-6 verir.(yetişkinlerde)

DİĞER ÜREME VE BESLENME ÖZELLİKLERİ


  • Yeni doğan bir kuzu 5 aylıkken koç’a gelir fakat 7 ayı bitirmeden vermek doğru değildir.
  • Koyun koç’a gelmeden en az 25 gün önce özel beslenmeye tabii tutulmalıdır. Hayvan eğer merada is 25 gün önceden başlamak suretiyle her gün 1 kg ot ve 450gr yemle takviye edilmelidir. Ağılda ise bu durum zaten uygulanacaktır.
  • Hayvan’a koç katımından, 20 gün sonraya kadar, yem ve ot ile takviyeye devam edilmelidir.
  • Kuzulu Romanov koyunları; kuzular 35 kg ağırlığa gelince tekrar yem takviyesiyle koç’a verilir. Kuzuladıktan sonra 1 ay yem ve ot takviyesi devam etmelidir. En az kuzular 60 gün süt emmelidir.
  • 7 aylıkken koç’a verilen saf Romanov koyunundan 2,2 ile 2,5 yavru alınır.(ortalama)
  • İkinci kuzulama da 2,5 ile yavru alınır.
  • Üçüncü kuzulamada üçüz olur.
  • 3–4 yaşındaki Romanov koyunu 4,6 kuzu verir.(bakımda ve eşleşmede kafes sistemi uygulanırsa bu verim alınır)
  • 4 üze be 5 ize koyun kendisi çok rahat bakabilir. Romanov koyunu 2 yılda 3 doğum yapar.
    Romanov koyunundan bakıma göre kuzu alınır 1 kuzuda ,ortalama verim 2.5 kuzudur yani ortalama 100 koyundan 250 yavru alınır 3.5 yıllık bakımla.spekülatörler her seferinde 7 yavru veriyormuş gibi lanse etmeleri yalandır.
  • Koç’a gelmeden önce koç’a geldikten sonra kuzu bakımında koyuna verilecek yemler arpa ezmesi, mısır ezmesi, toz yem, buğday ezmesi (yağsız) v.s yemlerden verilebilir, ayrıca silaj ve ot takviyesi de yapılmalıdır.
  • 70 günlük kuzu 20 kg gelir yaklaşık(canlı ağırlık);
    • - 12 aylık koyun 45–50 kg gelir.
    • - 12 aylık koç’lar 70–80 kg gelir.
  • Koyuna 12 ayda 3,5 ay yem takviyesi yapılmalıdır. Toplam yem takviyesi 3,5 ayı geçmemelidir, yoksa koyun yağlanır.
  • Ölüm oranı kuzularda %5 tir.
    • - Ölüm oranı yetişkinlerde %1 dir.
    • - Sürü tamamlama süresinde bu yüzdeler geçerlidir, başka zaman ölüm olmaz.(tek tük)
  • Koyun yukarıda belirtildiği gibi 4-5 kuzuya çok rahat bakabilir, hasbelkader bir anne herhangi bir nedenle ölürse, diğer koyunlar annesiz kuzuları emzirirler.
  • Romanov dünyanın en fazla döl verimine sahip koyunudur. Ayrıca et verimi de yetişkin koç 60-70 kg canlı ağırlıkta, koyunlar ise 45–50 kg ağırlığında olduğu için et verimi de çok yüksektir.
  • Kuzularda ise 2,5 aylık kuzu 20 kg canlı ağrılığa ulaşması da et verimliliğinin yüksekliğini göstermektedir.
  • Yün verimi de yetişkinlerde yaklaşık 4,5 kg/yıl civarındadır.
  • Ölüm oranı en düşük koyun cinsidir. Adaptasyon en yüksek koyundur.
  • Melezleme çalışması konusunda yüksek verim elde edilmektedir.
  • Türkiye de melezleme emek harcayarak yüksek verim elde eden Atatürk üniversitesinin başarısı cumhuriyet tarihinin en büyük Romanov çalışmasıdır.
  • Melezleme çalışması yapan, gerek Atatürk Üniversitesi gerekse Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi yaptıkları çalışmaların ve yıllara sari emeklerinin boşa gitmemesi için ve Tarım bakanlığının bu koyunun anavatanı Rusya’dan ithaline izin vermemesi, emek verenlerin bir anda bu koyunun ithalini istememeleri en doğal haklarıdır.
  • Koyun her zaman kızgınlık gösterebilmektedir ve 8 gün bu durum sürmektedir.
  • Koyun eşleşme,doğum ve doğumdan sonra bir müddet kafeste olmalıdır.
  • Cumhuriyet tarihinde Tarım Bakanlığımızın da sıcak bakmamasına rağmen, yurt dışından saf Romanov koyunu getiremeyen Atatürk Üniversitesi Türkiye de en büyük Romanov koyunu çalışmasına imza atmıştır. Saf Romanov’u getiremeyen Atatürk Üniversitesi yurt dışından trilyonlara varan bir harcama ile sperma,embriyo ithal ederek Mor Karaman ve Ak Karaman koyunlarıyla melezleme ve taşıyıcı anne çalışması başlatmıştır.

    Bu çalışma Cumhuriyet tarihinin en büyük koyun üretimi çalışmasıdır. Bu vesile ile Prof. Dr. Yaşar SÜTBEYAZ, Doç. Dr. Ebru EMSEN, ve Doç. Dr. Mustafa YAPRAK hocaya katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
  • Üstün analık kabiliyetine sahiptir.
  • Adaptasyonu en yüksek Koyun cinslerinden biridir.
  • Etinde Koyun eti kokusu yoktur.(kuzularda ve yetişkinlerde, mera ıslahında kekik ekimi yapılmalıdır.)
  • Romanov ırkı Koyunlar birçok ülkeye istifade edilmek üzere götürülmüştür.
  • Bacak ve ağız yapısı dolayısıyla mera dan yararlanma üstünlüğü vardır.dağ ve bayıra uygun değildir.
  • İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi raporuna göre ince ve kısa yağsız kuyruklu, yüksek döl verimine sahip, ayrıca süt ve et verimine sahip bir koyundur denilmektedir.
  • Romanov koyunuyla ilgili çalışmalar 17. yüzyılda başlamıştır, Dünyada en yüksek döl ve et verimi elde edilince, başta Amerika, Kanada, Fransa, İspanya, Macaristan, Avustralya, Yeni Zelanda gibi birçok ülke tarafından ithal edilerek, üretim ve melezleme çalışmaları yapılmış ve yüksek verim alınmıştır. Kanada, Rusya’dan 14 koyun, 5 koç ithal etmiştir, toplam 12.000$’a mal etmiştir, aynı ülke Atatürk üniversitesine, birkaç koç tan aldığı spermi 1 trilyon liraya satmıştır.
  • Atatürk, İstanbul ve Ankara üniversiteleri Romanov ırkının döl, et, süt ve yapağı bakımından üstün ırk olduğunu raporlarıyla da kabul etmektedirler.
  • Bakım=iç ve dış parazit,aşılama,zamanında kırkım,kafes uygulaması,secere tutulması,ıslah çalışması,suni tohumlama,hastalıkları periyodik muayenelerle teşhis ve tedavi etmek,toksikolojik ve mikrobiyolojik durumlarının takibi,kırma yem ve ot takviyesi yüksek verimin gereklerindendir…
Hızlı Erişim
Romanov Koyunu
Dosyayı İndirmek İçin Tıklayınız
Video Galerisi